TU Delft investeert in onderwijs

Steeds meer Nederlandse en internationale studenten kiezen voor een opleiding van de TU Delft. Had de TU Delft 10 jaar geleden zo’n 13.000 studenten, nu zijn dat er ruim 19.000 en we verwachten ook dit jaar weer te groeien. Blijkbaar zijn de kwaliteit, reputatie en de loopbaanperspectieven die de TU biedt aantrekkelijk: studenten kiezen met hun voeten.

Dat is goed nieuws, maar de groei leidt ook tot kopzorgen: overal wordt het drukker, bij de docenten, de studieadviseurs, in de zalen, labs, de bibliotheek, enz. Oplossen is echter niet eenvoudig. Het aannemen van nieuwe docenten en bouwen van labs en onderwijsruimten kost namelijk tijd. Bovendien gaat het om hoge investeringen, die daarom weloverwogen moeten worden ingezet.

Allereerst is de instroom moeilijk te voorspellen. Een voorbeeld: waren Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen jarenlang onze grootste opleidingen; nu zijn dat Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De instroom bij Bouwkunde is gehalveerd; opleidingen die jarenlang kampten met een lage instroom, zoals Maritieme Techniek en Applied Earth Sciences, groeien nu fors. Veranderingen in inschrijvingstermijnen en wetgeving rondom langstuderen en studiefinanciering dragen er ook aan bij dat onduidelijk is welke instroom we kunnen verwachten. Die voorspelbaarheid is belangrijk, want het maakt nogal wat uit of je 200 of 400 eerstejaars studenten in je opleiding kunt verwachten: hoeveel docenten moet je aannemen, hoeveel labs, zalen, werkplekken moet je bouwen? En zijn die ook de komende jaren nodig?

Moeilijk in te schatten of niet, de TU Delft heeft besloten om extra te investeren om kwaliteit te kunnen blijven garanderen. De afgelopen jaren was al extra geld uitgetrokken voor de snelle groeiers, zoals Lucht- en Ruimtevaarttechniek,Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek. Daarmee kunnen de opleidingen bijvoorbeeld nieuwe docenten aantrekken. In september, als we weten hoeveel studenten echt zijn gestart, gaan we opnieuw kijken wat voor 2015 en verder nodig is.

In de opleidingen wordt aandacht besteed aan hoe goed onderwijs te geven aan grote groepen studenten: hoe richt je projectonderwijs in of hoe geef je een interessant hoorcollege bij zulke aantallen? Het opleidingspakket van OC Focus, waar veel docenten gebruik van hebben gemaakt, bevat delen die daar speciaal over gaan.

Ook in onderwijsruimten investeren we. Er zijn nieuwe zalen gebouwd bij Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek, nieuwe labruimten bij Civiele Techniek en binnenkort wordt gestart met de bouw van een Learning Centre. Klapper dit jaar is het Legermuseum. Om knelpunten op korte termijn op te lossen, hebben we een deel daarvan gehuurd en deze zomer in enkele weken tot onderwijsruimte omgebouwd. Een prachtig zeventiende eeuws pand, voor onze ingenieurs van de toekomst.

Delft-creating-history

Besturen is moeilijk in de beperkt voorspelbare wereld van de kiezende aspirant student. Mooi inzicht door deze column.